Jak czytać etykiety karm dla psów i kotów?

Skład Karmy - jak czytać etykiety karm

Jak czytać etykiety karm – to pytania często słyszymy od naszych klientów. Oczywiste jest, że przy wyborze karmy i smakołyków dla swoich psów i kotów należy uważnie studiować etykiety ze składnikami.

Oto przewodnik, na co zwracać uwagę i wyjaśnienie niektórych z bardziej mylące terminologii.

Jak czytać etykiety karm i co oznaczają pewne pojęcia?

CO OZNACZY „KOMPLETNE”: Oznacza to, że żywność zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, z wyjątkiem wody, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie psa.

CO OZNACZA „KOMPLEMENTARNA”: Termin komplementarna żywność stosowany jest do smakołyków oraz jedzenia uzupełniającego i oznacza, że taka żywność nie spełnia wszystkich wymagań żywieniowych, więc pies nie może być karmiony wyłącznie uzupełniającą żywnością.

BIAŁKO NR 1 NA LIŚCIE SKŁADNIKÓW: Najważniejszą rzeczą, jakiej powinniśmy szukać jest duża zawartość wysokiej jakości białka. Białka mogą pochodzić z mięsa i ryb, ale także z warzyw. Białka roślinne są tańsze i mają znacznie niższą wartość odżywczą dla psów i kotów, a bilans aminokwasów jest gorszy. Więc upewnij się, że istnieje wysoki procent mięsa lub ryby w produkcie.

Składniki są wymienione w porządku malejącym według ich wagi.
Tak więc zawartość mięsa lub ryby powinna być na pierwszym miejscu listy.

Należy szukać pojedynczych źródeł białek – opis powinien być jasny, skąd pochodzi takie białko np. „łosoś” lub „kurczak”. Jeśli widzisz ogólny termin jak „mączka mięsna” lub termin „produkty pochodzenia zwierzęcego”, możesz być zaniepokojony.

Podczas gdy mówimy o białku warto wyjaśnić co to jest mączka. Maczka powstaje w procesie wysuszenia mięsa i zmielenia na drobny proszek. Mała zawartość wilgoci w mączce zapewnia bardzo skoncentrowaną formę białka.

PATRZEĆ NA RODZAJ WĘGLOWODANÓW: Węglowodany stanowią doskonałe źródło energii dla psów. Jednak produkty bez zbóż są mniej uczulające i nie powodują nietolerancji pokarmowej. Dlatego szukajcie produktów, które posiadają węglowodany inne niż zboża. Mogą to być: groch, ziemniaki, słodkie ziemniaki (bataty) lub manioku (tapioka).

Jak czytać etykiety karm i co oznaczają poszczególne sekcje?

  • SKŁADNIKI ANALITYCZNE: Odnoszą się do poziomów składników odżywczych w żywności. Obejmują one białko, tłuszcz, błonnik i popiół. Zastosowanie słowa „surowy” odnosi się do technik stosowanych do pomiaru ich postaci.
  • BIAŁKO SUROWE: dane uzyskuje się przez chemiczną analizę zawartości azotu, który jest używany do oszacowania ilości białka w pokarmie
  • SUROWY TŁUSZCZ: jest mierzony przez rozpuszczenie składników w rozpuszczalniku, odparowanie rozpuszczalnika i analizie tego co pozostaje w celu oszacowania poziomu tłuszczu w pożywieniu
  • SUROWY BŁONNIK: : jest mierzony przez rozcieńczenie żywność w roztworach kwasu i zasady do rozpuszczania wielu elementów, a następnie pomiaru co zostało
  • SKŁAD: Po prostu jest to lista składników. Są one wymienione w porządku malejącym według ich wagi. Czyli jako pierwszy będzie składnik, którego jest najwięcej w danym produkcie. Należy pokazać poziom procentowy wymienionych składników. Niektóre marki twierdzą, że nie wykazują poziomu procentowego składników w celu uniknięcia kopiowania przez konkurencję ich jedzenie. Jest to tłumaczenie mało wiarygodne, bo jeśli produkt jest wytworzony ze składników wysokiej jakości, to producent powinien się tym chwalić, a to zachęci konsumentów do zakupu.
  • DODATKI: Choć może to brzmieć źle – dodatki nie zawsze są złe. Witaminy i składniki mineralne dodawane do żywności są sklasyfikowane jako dodatki i są niezbędnymi składnikami odżywczymi. Jednak wiele firm używa do swoich karm innych dodatków – smakowych lub barwników, a jest to niezdrowe. Jeśli się używa dobrej jakości białka, to żadne sztuczne aromaty nie są potrzebne.
  • PIERWISTKI ŚLADOWE: podsekcja dodatków, minerały potrzebne w organizmie w bardzo małych ilościach. Najlepiej poszukaj chelatowanych minerałów – są przyłączane do cząsteczki organicznej i poprawiają zdolność organizmu do ich absorpcji.

ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWA

Biorąc pod uwagę poziom dyskusji nt. nietolerancji pokarmowej i alergii warto krótko je omówić. Często alergie pokarmowe i nietolerancję pokarmową uważa się za tą samą dolegliwość, a to zupełnie inne dwa pojęcia.
Alergia jest to reakcja na daną substancję pochodzenia immunologicznego zaś nietolerancja pokarmowa to reakcja niealergiczna polegająca na niedoborze enzymu lub odpowiedzi immunologicznej powodowanej specyficznymi dla żywności przeciwciałami IgG. Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość pokarmowa lub niepożądana reakcja pokarmowa.

Dokładna lektura składników wymienionych będzie niezbędna w stosowaniu diety eliminacyjnej. W razie wątpliwości na temat jakiegokolwiek składnika należy skontaktować się z firmą, a każda przyzwoita firma chętnie odpowie na Twoje pytania.

Sprawdź nasze karmy, przeczytaj ich skład i przekonaj się o ich wysokiej jakości.

Kupuj za mniej dla Twojej pociechy

Ikonka psa Ikonka kota