Z morza do worka
Gospodarstwa rybackie
Podróż naszych karm Fish4Dogs zaczyna się w jednym z wielu małych gospodarstw rybackich położonych wzdłuż norweskiego wybrzeża. Wody tam są zimne, czyste i przezroczyste dając idealne środowisko dla ryb hodowlanych. Gospodarstwa te działają pod ścisłą kontrolą i muszą uzyskać specjalne licencje, które sprawiają, że praktyki hodowlane norweskich ryb są jedne z najlepszych na świecie.
- Stosowanie hormonów wzrostu i antybiotyków w celu promowania wzrostu jest zakazane!
- Gospodarstwa są ograniczone pod względem wielkości przez system licencjonowania.
- Ścisłe reguły wymagają od hodowców stałego sprawdzania jakości wody i dna morskiego. Jeśli wystąpią jakieś zmiany, hodowla jest wstrzymana, aż woda i dno morskie powróci do swojego pierwotnego stanu.
Używamy ryb hodowlanych, ponieważ są niezmiennie wysokiej jakości.
Produkujemy w Norwegii, ponieważ jest blisko do naszego źródła głównego składnika – ryb, które są hodowane i przetwarzane w świeży, higieniczny i etyczny sposób.
Jak są hodowane ryby?
Ryby hodowane są w dużych zagrodach pod okiem surowych kontroli ich liczebności. Podczas swojego życia ryby są stale monitorowane, w tym jest wykonywany pomiar poziomu EPA i DHA kwasów tłuszczowych Omega-3. Aby uniknąć strat, karmienie jest monitorowane za pomocą kamer podwodnych. Jak tylko ryby przestają jeść, przepływ pokarmu jest wstrzymany. To eliminuje odpady i zmniejsza zanieczyszczenia.
Dobra hodowla ryb i naturalne metody są na porządku dziennym. Na przykład wszy morskie są kontrolowane przez wprowadzanie ryby Wargacza (LipFish), która radośnie wyjada wszystkie wszy morskie.
Proces produkcji
Gdy ryby są gotowe do połowu, żywe są przenoszone na łodzie posiadające duże baseny z wodą morską i transportowane do zakładu przetwórczego. Podobnie, jak w przypadku samych gospodarstw rybnych, jest to operacja na niewielką skalę. 3 pomalowane na czerwono drewniane budynki przytulone do siebie nad brzegiem fiordu. Ryby są następnie wpuszczane do wody o temperaturze -1 ° C, co powoduje, że wpadają w śpiączkę – naturalne, bezbolesne i bezstresowe metody wysyłki. Zarówno jest to etyczne, jak i mięso jest lepszej jakości.
Ryby są następnie zabijane, wypatroszone i filetowane – wszystko zrobione przez maszyny, dzięki czemu trwa to bardzo krótko. Cały proces przetwarzania to tylko 20 minut. Filety są wysyłane do spożycia przez ludzi, a my bierzemy resztę – prawie 50% ryby.
Ryby przeznaczone do produktów Fish4Dogs są mielone i robiona jest z nich tzw. „zupa rybna”. Ta “zupa” jest następnie transportowana do naszego zakładu produkcyjnego w Stavanger na brzegu Riska Fjord.
W zakładzie Stavanger ryby, ziemniaki, witaminy i minerały są mieszane razem i gotowane w dużym szybkowarze znanym jako wytłaczarka.
Ugotowana żywność jest następnie przepychana przez płyty ze stali nierdzewnej, zawierające małe otwory, które tworzą granulki. To co wychodzi jest jeszcze miękkie i pachnie bardzo podobnie jak świeżo upieczony chleb.
Ostatnim etapem jest kąpiel granulek w oleju z łososia i pozostawienie do ostygnięcia.
Szereg innych producentów przechowuje gotowe granulki karmy w silosach, żeby zaoszczędzić. My od razu pakujemy granulki do zamkniętych worków w celu zapewnienia maksymalnej świeżości.
Ryby z Norwe-gii
My od razu pakujemy granulki do zamkniętych worków w celu zapewnienia maksymalnej świeżości.